Αξίζει να επισκεφθείτε

Αναγνώστες

Από το Blogger.
Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Μια ημερίδα, μια επανάληψη κι ένα παραβάν

Με πήρε τηλέφωνο ένας φιλος να μου αναγγείλει ένα συνέδριο μελισσοκομίας στην Αθήνα...γεμάτος χαρά...βλέπετε είναι τα πρώτα του μελίσσια...και δεν ξέρει τι γίνεται τόσα χρόνια!

Ούτε ζέστη ούτε κρύο του απάντησα...αν δεν πάω και μου τα πουν άλλοι κερδισμένος θα βγω...όχι γιατί είναι πολύτιμος ο χρόνος μου αλλά γιατί θα ακούσω για άλλη μια φορά τα ίδια...

Τα συνέδρια αυτά, εκτός απο μεγάλη κατανάλωση χρόνου, αποδίδουν και σε κατανάλωση χρημάτων! Ναι, μεγάλη κατανάλωση χρημάτων...



Οι επιστήμονες πάνε με χαρά στα συνέδρια...όχι γιατί θα πληρωθούν αλλά γιατί θα αποδείξουν στους εμπόρους οτι η γνώμη τους μετράει...οτι έχουν τους πάγιους και σταθερούς πελάτες τους, να τους ακολουθούν πιστά και να κρέμονται απο τα χείλη τους. Πελατειακή η σχέση μεταξύ ερευνητή και μελισσοκόμου...εμείς πληρώνουμε τη γνώση έμμεσα στον έμπορο και ο έμπορος άμεσα στον ερευνητή. Μη μου πείτε πως πιστεύετε στην ανιδιοτελή εργασία...κανείς δε θα γυρνούσε το μισό πλανήτη για ένα ακόμα τίτλο στο βιογραφικό του ή για μια πιστοποίηση.

Δε θα χρησιμοποιήσω τον όρο "τα τσεπώνουν" γιατί θα είμαι άδικος. Απλά δέχονται τις "χορηγίες" των εμπόρων που έχουν λεφτά να διαθέσουν στην έρευνα. Και τι περιλαμβάνει η έρευνα άλλωστε; Δοκιμές σε εργαστήρια εμπορικών σκευασμάτων, μεθόδων και πατεντών εμπόρων. Όπου υπάρχει χρήμα θα γίνει έρευνα...αλλά κι εκεί που δεν υπάρχει πάλι θα γίνει...αυτό που θα αλλάξει είναι τα αποτελέσματα!! Θα θαφτεί κάτι που δεν πλήρωσε...ενώ θα αναδειχθεί κάτι που έκανε τη δωρεά του στο βωμό της επιστήμης.

Να μην πάρουν ένα νέο μικροσκόπιο αξίας 5000€ οι καημένοι ερευνητές; Να τους αφήσουμε να βγάζουν τα μάτια τους; Ντροπή και αίσχος!

Και πάλι θα υπάρχουν άτομα που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αν και νομίζω πως ελάχιστοι απο αυτούς θα σηκώσουν το κεφάλι τώρα που το διαβάζουν (μάλλον έχω μεγάλη ιδέα για το blog μου) και θα κοιταχτούν στον καθρεφτη λέγοντας με χαρά "για μένα λέει!" Γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο και οι τίμιοι να αναρωτιούνται αν είναι τίμιοι...και τα βάζουν με τον εαυτό τους που δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν λεφτά χωρίς να τους πιάσουν! Κι εσύ μπορείς φίλε μου...αρκεί να το παίξεις λίγο πονηρά!

Ζήτα να κάνεις κι εσύ μια έρευνα...μάθε απο τους μελισσοκόμους τι συζητιέται τελευταία...θες να σε διευκολύνω? Τις επόμενες έρευνες κάνε τις πάνω στο λεμόνι, στους μικροοργανισμούς και στο κάψιμο φύλλων!

Το ίδιο έγινε και με το λιβάνι, το ίδιο έγινε και με την αλόη. Ο έξυπνος ερευνητής έτσι φέρεται...πρώτα ανιχνεύει, μετά ερευνεί και μετά ανακοινώνει...! Τα ενδιάμεσα φανταστείτε τα μόνοι σας, έξυπνοι άνθρωποι είστε!

Για να μην ξεφεύγω απο το θέμα μου...έλεγα για την ημερίδα! Πολύ ωραία ήταν, άκουσα πολλά, μίλησα με πολλούς...έφαγα καλά...και δυστυχώς δεν έμαθα τίποτα ουσιαστικό. Τίποτα που να ανατρέπει τις παλιές ποιοτικές πρακτικές γνώσεις που αν και χωρίς να είναι λαμπρός επιστήμονας ο πατέρας μου, με είχε διδάξει καλά!

Θειάφι και όχι κατάψυξη μας είπε ο αδιάβαστος κατα τα άλλα Χαριζάνης. Έρευνα τριών ετών...για την κατάψυξη! Η ΔΕΛΤΑ θα μας τα έλεγε καλύτερα...ακόμα και τη χρήση όζοντος, καλύτερα θα τη μάθω στην ΕΤ3 απο τους γάλλους παρά απο την υπόσχεση αναφοράς στο μέλλον...λες και του ήταν δύσκολο να βάλει ένα φοιτητή να γράψει δύο αράδες παραπάνω. Ή να πάρουν αυτές τις γ@μημένες βιντεοκάμερες που έχει βρωμίσει ο τόπος και να τραβήξουν 3 λεπτά βίντεο...δε θα γκρίνιαζα τότε. Γιατί αυτό θα πουν οτι κάνω τώρα...οτι γκρινιάζω! Ήξεραν όμως να τραβήξουν βίντεο τον παπού του γράμμου που περνούσε τα χρόνια της σύνταξης του ψάχνοντας για μελίσσια στα δάση λες και αυτό θα μου προσέφερε κάτι ως μελισσοκόμο! Ψέματα...μου προσέφερε...βρήκα κι εγώ ένα καταφύγιο για τα ύστατα χρόνια όταν θα μου έχει σαλέψει ο νούς απο την κατάντια της χώρας και θα πάρω κυριολεκτικά τα βουνά! Στο Γράμμο αδέρφια!

Συγχαρητήρια στην κυρία απο την Κρήτη...είχα καιρό να ρίξω τόσο ύπνο! Ανάθεμα κι αν είχε ιδέα τι έλεγε...ανάθεμα κι αν την ένοιαζε κατα πόσο μας αφορούσαν όλα αυτά ΜΑΙΧ = Μελινετ στη γλώσσα μας...και όσοι κατάλαβαν κατάλαβαν! Έπρεπε να δείξουν έργο γιατί ιντερνετ δε δείχνουν...!

Ακόμα καλύτερος ήταν ο κύριος εκπρόσωπος του υπουργείου...μας είπε εν ολίγοις οτι θα βάλουν το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα το 2011. Και καθίσαμε και τον ακούγαμε ψιθυρίζοντας...κι όχι φωνάζοντας και βρίζοντας! Είμαστε "πολιτισμένοι" βλέπετε! Τουλάχιστον άκουσα και μια αλήθεια στο τέλος απο κάποιον που ούτε το όνομα του ξέρω...ανάγκασε μέχρι και το Χαριζάνη να πει την πικρή αλήθεια "οι εταιρείες πληρώνουν...οι εταιρείες αποφασίζουν"...

Και τι ξέχασα? Τη μαντάμ Γούναρη...πρόεδρο του όλου φιάσκου! Κατάλαβα γιατί την έβγαλαν πρόεδρο βέβαια...βλέπετε ήταν η πιο θρασύς και πονηρή...ζήτησε απο τον εκπρόσωπο του υπουργείου να "επιβλέψουν" αυτοί την έρευνα των φαρμακοβιομηχανιών...να γλείψουν κι αυτοί λίγο μέλι απο το βάζο της BAYER!

Στο Θρασυβούλου δε θα αναφερθώ καθόλου, είναι πολύ έξυπνος για να τον σχολιάσω...δημόσια!

Όσο για τους άλλους, ήταν απλά κομπάρσοι...και δε θέλω να τους φορτώσω απο τώρα με "κατηγορώ". Οι νεότεροι απο αυτούς θα φροντίσουν να συνεχίσουν την παράδοση των +50άρηδων του σήμερα...και θα έρθει η σειρά τους στο μέλλον!

Κατηγορώ τέλος τις εταιρείες και τους σπόνσορες για την όλη διοργάνωση...μας τάισαν, μας γέμισαν δώρα και σημειώσεις...για να μας κλείσουν το στόμα! Άλλος για να συνεχίσει να πουλάει νοθευμένα μέλια του εξωτερικού ως ελληνικά, άλλος για να καταφέρει να αδειάσει τις αποθήκες του απο το στοκ των εμπορευμάτων του, άλλος για να βγάλει περισσότερες ετικέτες φέτος και άλλος για να πουλήσει ενημέρωση και να βγάλει τα λεφτά που έχει επενδύσει στην έρευνα. Λιγότερο ένοχη η ΟΜΣΕ που απλά θέλει να διώξει απο πάνω της το βάρος των ευθυνών για το ξέφτισμα του κλαδου, για τη σιωπή ιχθύος που κρατάνε μπροστά στο αίσχος της μελισσοκομίας. Περίμενα φωνή και θα συνεχίσω να την περιμένω...γιατί και ο μελισσοκόμος έχει φωνή!

Δε θέλω να μου πείτε μπράβο, θέλω να βρίσετε τον εαυτό σας! Γιατί τότε θα καταλάβετε πόσο στραβά τα έχουμε κάνει...πόσο θύματα είμαστε!

1 σχόλια:

Exagono είπε...

Φιλε αγνωστε,το θρασυτερο ανοιγμα blog που εχω δει ποτε.
Να ευχηθω καλη συνεχεια με το τον ιδιο καυστικο τροπο.
Μια συμβουλη.
Το ονοματεπωνυμο σου θα βοηθησει και τις αναρτησεις σου.Η ανωνυμια πολες φορες κρυβει προθεσεις εκ του πονηρου.