Αξίζει να επισκεφθείτε

Αναγνώστες

Από το Blogger.
Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Έρχονται αλλαγές...

Ορισμένες φορές αναρωτιέμαι σε τι χώρα ζω...με τι ανθρώπους συναναστρέφομαι...και τι ταυτότητα φέρω στην τσέπη του πουκαμίσου μου.

Έλληνας μελισσοκόμος, δίχως υποστήριξη, δίχως ελπίδα, δίχως κράτος...

Γράφτηκα συνδρομητής και στα δύο περιοδικά του κλάδου μου, με την ελπίδα να ενημερώνομαι για κάθε εξέλιξη και πρόοδο τη επιστήμης, μιας επιστήμης που την πληρώνουμε πολύ ακριβά όλοι και στηρίζουμε πάνω της τις ελπίδες μας. Και η επιστήμη μας πουλάει ή απλά κρατάει τη γνώση για τον εαυτό της!



Χρόνια τώρα περιμένω το επόμενο τεύχος κάθε δύο μήνες, με την ελπίδα να μάθω κάτι συνταρακτικό που θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον στις μέλισσες μου και στα παιδιά μου...τίποτα όμως δεν έρχεται.

Βλέπω διαφημίσεις νέων "καταπληκτικών εφευρέσεων" που στην ουσία δεν κάνουν τίποτα...βλέπω τρελές μεθόδους εκμετάλευσης των μελισσών που σύντομα αποδεικνύονται ανεφάρμοστες και μη αποδοτικές.

Και τα ερωτήματα μου παραμένουν αναπάντητα.

Ουσιαστική λύση για τη βαρρόα, για τις σηψιγονίες, για τις νοζεμιάσεις και για τόσες άλλες ασθένειες δεν έχω ακούσει...οι επιστήμονες μας γράφουν αριθμούς, υπολογίζουν μοντέλα και ποτέ δε δίνουν λύση εφαρμόσιμη. Κρατάνε τη γνώση για τα συγγράματα τους, τα οποία δημοσιεύουν επιλεκτικά και "πετσοκομμένα" στα μέτρα της δημοσιότητας. Πληρώνονται απο το ελληνικό κράτος για να κάνουν τη δουλειά του ερευνητή, ανεβάζουν το βιογραφικό τους με πληθώρα ερευνών η οποία θάυεται βαθειά στη βιβλιοθήκη τους. Όχι πάντα βέβαια...

Τα τελευταία χρόνια μεγάλος αριθμός επιδοτούμενων προγραμμάτων έρευνας πάνω στη μελισσοκομία έχει βουλιάξει στο απύθμενο σκοτάδι του ελληνικού κατεστημένου. Συχνά οι ίδιοι οι επιστήμονες βγάζουν τα μάτια τους μεταξύ τους, με πισώπλατες μαχαιριές ανάμεσα σε ιδρύματα και οργανισμούς, με υπαινιγμούς και "μπηχτές" για τα κονδύλια και την έρευνα. Πάντοτε όμως είναι μονιασμένοι και ενωμένοι μπροστά στον κοινό εχθρό - τη διαφάνεια!

Συντάσσονται "εταιρείες" επιστημόνων, για την προώθηση της γνώσης, για την διεύρυνση των οριζόντων της μελισσοκομίας και πάντα καταλήγουν στη λήθη και την υποβάθμιση τους μετά απο σύντομο χρονικό διάστημα. Ελιτισμός των επιστημόνων με απόλυτο περιορισμό της γνώσης και της προόδου στα εσωτερικά πηγαδάκια τους.

"Μόνο για απόφοιτους πανεπιστημίου ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης" η εγγραφή. Μόνο για τους βαθειά χωμένους στα κόλπα και τα κονδύλια της μελισσοκομίας. Κάτω απο το τραπέζι πολλά διακινούνται, όχι μόνο χρήματα, όχι μόνο γνώση αλλά κυρίως μαχαιρώματα.

Πολλές φορές έχω διαπιστώσει σκόπιμες και στημένες έρευνες, πολλές φορές έχω δει με τα μάτια μου πατέντες να θάυονται και ανοησίες να αναδεικνύονται. Εμπάργκο στη γνώση, ξεπούλημα της επιστήμης στο χρήμα, πόλεμος ερευνητών και εμπόρων σε μια διαρκή μάχη επικράτησης.

Ως πότε? Όχι για πολύ ακόμα...όχι άλλο πια! Οι δεσμοί που ενώνουν βορρά και νότο έχουν προ πολλού σπάσει...και η πλήρης αποσύνδεση τους δεν αργεί να έρθει. Οι μεν κατηγορούν τους δε, τα χρήματα δε μοιράζονται στη μέση μεταξύ πρωτευοσιάνων και δευτερουσιάνων και αυτό οδηγεί τις σχέσεις σε ρήξη.

Ποια η δομή της εταιρείας τους? Τι προσπαθούν να ρυθμίσουν? Μεγαλύτερη αφαίμαξη απο το κράτος? Δικαιότερο μοίρασμα μεταξύ τους? ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ! Γιατί απλά κανείς δε θα δεχθεί να μοιραστεί τιποτα που μπορεί να αρπάξει και μόνος του! Κανείς δε θα δεχθεί να ταίσει και το σκύλο του όταν μπορεί να φάει την πίττα μόνος του!

Αν μιλήσει κανείς ανοιχτά θα θαφτεί μέσα στο κατεστημένο της διάδοσης και των ΜΜΕ. Το ξέρουμε αυτό και το έχουμε αποδεχθεί.  

ΌΧΙ ΌΜΩΣ ΕΔΩ! ΟΧΙ ΣΤΟ INTERNET! 
Η μάχη βορρά και νότου έχει αρχίσει...και νικητής θα βγει ο έλληνας μελισσοκόμος!

Εδώ τσιμπάμε και πονάμε... για να ξυπνούν οι συνειδήσεις και να ανοίγουν οι οφθαλμοί!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

φίλε να ξέρεις είμαστε μαζί σου!!! Γιώργος 1 χρόνος με τις μέλισσες 25 χρόνια με τα λαμόγια....

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΙΩΓΑΣ είπε...

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.
ΜΗΤΣΟΣ